poniedziałek, 15 maja 2023

GMO ✋🛑

Witajcie!

            Dzisiaj sobie porozmawiamy dla jednych osób na przyjemny temat, a dla drugich za bardzo drastyczny temat. Ja osobiście należę do tych drugich osób. Mianowicie chodzi tutaj o GMO. Czy wiecie co to jest? Na pewno już ten termin słyszeliście nieraz.

            GMO to są Organizmy Modyfikowane Genetycznie czyli są to organizmy, które zawierają w swoim genomie obce geny, które pochodzą z obcego organizmu. Pierwsze GMO powstało już jakiś czas temu a mianowicie w 1973 roku. Właśnie o tym ostatnio mówiliśmy na wykładzie.

            Zastanawialiście się kiedyś jakie są zalety i wady takiej żywności, która zawiera GMO?

Zaletami są np.:

Jeśli chodzi o większą produktywność upraw rolnych poprzez:

·       uzyskanie lepszej odporności organizmów modyfikowanych na czynniki zewnętrzne,

·       zwiększenie zawartości składników odżywczych w żywności,

·       większą produktywność zwierząt hodowlanych,

·       niższe koszty upraw,

 

Jeśli chodzi o korzyści dla środowiska poprzez:

·       zwiększenie ilości plonów na małych obszarach;

·       zredukowanie ilości używanych pestycydów do ochrony roślin;

·       wykorzystanie mało żyznych terenów do upraw poprzez stworzenie odmian GMO tolerujących wysokie zasolenie gleb i susze;

·       produkcję biopaliw.

Wadami są np.:

       Ryzyko dla zdrowia, ponieważ:

·       spożywanie żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz nowotwory;

·       nie można przewidzieć wszystkich konsekwencji jakie niesie za sobą długotrwałe spożywanie żywności GMO;

·       istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.

Ryzyko dla środowiska, ponieważ:

·       uwolnienie organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska, w tym niekontrolowane przechodzenie genów na inne organizmy tego samego lub innego gatunku;

·       straty dla rolników upraw ekologicznych będących w sąsiedztwie upraw GMO z uwagi na ryzyko przeniesienia cech roślin modyfikowanych na uprawy naturalne;

·       zwiększenie używania coraz mocniejszych środków ochrony roślin;

·       negatywny wpływ na faunę i florę – GMO może szkodzić ptakom, owadom, płazom, wpływać na morskie ekosystemy i organizmy glebowe;

·       zmniejszenie bioróżnorodności przyrody.

W takim razie czy spożywanie GMO jest bezpieczne?

Opinia WHO dotycząca ryzyka zdrowotnego żywności genetycznie modyfikowanej stwierdza, że żywność ta nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia ludzkiego niż żywność konwencjonalna.

Dajcie znać co sądzicie o GMO oraz czy jesteście za czy przeciw.


Na dziś to tyle

Do zobaczenia!

Julka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z wycieczką po parkach... 🍃🌷

  Hejka!             Czy tylko ja się nie mogę już doczekać wakacji? Niestety trzeba jeszcze trochę poczekać i upragniony przez wszystkich...