Witajcie!
Dzisiaj sobie porozmawiamy dla jednych osób na przyjemny
temat, a dla drugich za bardzo drastyczny temat. Ja osobiście należę do tych
drugich osób. Mianowicie chodzi tutaj o GMO. Czy wiecie co to jest? Na pewno
już ten termin słyszeliście nieraz.
GMO to są Organizmy Modyfikowane Genetycznie czyli są to
organizmy, które zawierają w swoim genomie obce geny, które
pochodzą z obcego organizmu. Pierwsze GMO powstało już jakiś czas temu a
mianowicie w 1973 roku. Właśnie o tym ostatnio mówiliśmy na wykładzie.
Zastanawialiście się kiedyś jakie są zalety i wady takiej żywności, która zawiera GMO?
Zaletami są np.:
Jeśli
chodzi o większą produktywność upraw rolnych poprzez:
· uzyskanie lepszej odporności organizmów
modyfikowanych na czynniki zewnętrzne,
·
zwiększenie zawartości składników odżywczych w
żywności,
·
większą produktywność zwierząt hodowlanych,
·
niższe koszty upraw,
Jeśli
chodzi o korzyści dla środowiska poprzez:
· zwiększenie
ilości plonów na małych obszarach;
· zredukowanie
ilości używanych pestycydów do ochrony roślin;
· wykorzystanie
mało żyznych terenów do upraw poprzez stworzenie odmian GMO tolerujących
wysokie zasolenie gleb i susze;
· produkcję
biopaliw.
Wadami są np.:
Ryzyko dla zdrowia, ponieważ:
· spożywanie
żywności modyfikowanej genetycznie może powodować alergie, choroby układu
pokarmowego, obniżenie odporności organizmu, zaburzenia płodności oraz
nowotwory;
· nie
można przewidzieć wszystkich konsekwencji jakie niesie za sobą długotrwałe
spożywanie żywności GMO;
· istnieje ryzyko powstawania w żywności GMO nowych alergenów oraz nasilenia się tzw. alergii pokarmowej.
Ryzyko dla środowiska, ponieważ:
· uwolnienie
organizmów modyfikowanych genetycznie do środowiska, w tym niekontrolowane
przechodzenie genów na inne organizmy tego samego lub innego gatunku;
· straty
dla rolników upraw ekologicznych będących w sąsiedztwie upraw GMO z uwagi na
ryzyko przeniesienia cech roślin modyfikowanych na uprawy naturalne;
· zwiększenie
używania coraz mocniejszych środków ochrony roślin;
· negatywny
wpływ na faunę i florę – GMO może szkodzić ptakom, owadom, płazom, wpływać na
morskie ekosystemy i organizmy glebowe;
· zmniejszenie bioróżnorodności przyrody.
W takim razie czy
spożywanie GMO jest bezpieczne?
Opinia WHO dotycząca
ryzyka zdrowotnego żywności genetycznie modyfikowanej stwierdza, że żywność ta
nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia ludzkiego niż żywność
konwencjonalna.
Dajcie znać co sądzicie o
GMO oraz czy jesteście za czy przeciw.
Na dziś to tyle
Do zobaczenia!
Julka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz